Linguine med lax och blåmusslor

Linguine med lax och blåmusslor
Himmelsk pasta linguine med lax och blåmusslor. Vardagslyx när den är som bäst!
Annons
Linguine, lax, blåmusslor, grädde och lite vitt vin. Lyxigt gott som du lagar på en halvtimme.

Recept: Linguine med lax och blåmusslor

Portioner: 4 pers
Tid: 30 min

  • 500 g blåmusslor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • olja
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl blandad fiskbuljong, flaska el tärning
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • 4 portioner linguine, färsk eller torkad
  • ca 250 g lax
  • 1–2 tsk hackad dill

Så här lagar du linguine med lax och blåmusslor:

  1. Skala och finhacka lök, skala och riv vitlök. Ansa fänkålen, skiva tunt.
  2. Skrubba musslorna rena och dra bort skägget. Kolla så att de lever genom att knacka lätt på skalet, de ska stänga sig.
  3. Häll olja i en vid och låg kastrull. Fräs grönsakerna några minuter. Tillsätt musslorna, rör runt så att alla musslor får rejält med värme, salta och peppra. Häll på vin och buljong, lägg på ett lock. Låt stå en kort stund, ta av locket, rör runt. På med locket. Låt stå någon minut till.
  4. Musslorna ska nu ha öppnat sig. De som är trasiga eller ej öppna, släng!
  5. Fiska upp musslorna, lägg på en tallrik så länge. Koka ner vätskan något och tillsätt sedan grädden till musselbuljongen, låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt koka lite till för mer smak.
  6. Koka under tiden pasta, ca 10 minuter för torkad pasta, 2–3 minuter för färsk. Skär laxen i 2×2 cm stora bitar, stek snabbt i matfett på medelvärme.
  7. Tillsätt dill. Lägg ner musslor, pasta och lax i den färdiga såsen.

Av Sandra Palmqvist
Bild: Christina Uhlin

Annons

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons