Ljuvliga vanilj -och smörbullar

smör-och-vanilj-bullar
På lite nya sätt trollar vi med smakerna och gör fikastunden extra njutbar.
Annons

smör-och-vanilj-bullar

Ca 25 bullar
50 g jäst för söta degar
3 dl standardmjölk
1 1/2 dl strösocker
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
11–13 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör,
1 3/4 dl florsocker
1 vaniljstång
1/2 msk kardemumma

Annons

Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Sätt ugnen på 250 grader.

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll lite av degspadet i bunken och lös upp jästen. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, ägg och smör. Blanda i mjölet, lite i taget, och arbeta degen kraftigt i ett par minuter.

Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.

Fyllning: Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda smör, vaniljfrön, kardemumma och socker i en skål.  Forma 25 små bollar. Lägg dem på en tallrik och ställ in i frysen medna degen jäser.

Dela degen i 25 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem i aluminiumformar och ställ dem på plåtar. Tryck ner en fryst bit fyllning i varje bulle. Låt bullarna jäsa under bakduk ytterligare ca 25 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen 7–9 minuter.

Låt bullarna svalna på galler.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons