Krämig cheesecake med varmrökt lax

Krämig cheesecake med varmrökt lax
Förbered inför midsommar och laga en krämig cheesecake med varmrökt lax. Och du gör den utan ugn. Bekvämt, enkelt och festligt!
Annons
cheesecake med lax
Den somriga cheesecaken med lax lagar du utan ugn.

Cheesecake med varmrökt lax

6–8 port
Tid: 20 min + 3 tim

100 g smör
200 g kavring

Fyllning:
200 g varmrökt laxfilé
4 gelatinblad
1 finhackad klyfta rödlök
400 g färskost
2 msk hackad gräslök
1/2 burk röda romkorn, à 80 g
3 dl gräddfil
1 krm salt

Annons

Garnering:
3 hårdkokta ägg i klyftor
1/2 dl hackad gräslök
6 delade rädisor
1/2 burk romkorn, à 80 g
skivad rödlök

1. Sätt ett bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diam. Smält smöret, skär brödet i stora bitar. Lägg ner det i matberedare med kniv och smula sönder brödet. Häll i det smälta smöret, kör några varv så det blandar sig. Tryck ut smulorna i formen med baksidan av en sked. Gör ett jämnt lager i botten, låt det ev gå upp lite på sidorna. Ställ formen kallt 20 min.
2. Dela laxen i småbitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, 5–10 min.
3. Skala och finhacka rödlöken. Blanda färskost, gräslök, romkorn, gräddfil, lax och smaka av med salt.
4. Krama ur gelatinbladen, smält dem försiktigt med 1 msk vatten i en kastrull. Låt svalna, rör ner dem i laxblandningen. Häll upp blandningen i pajskalet. Ställ formen plant och kallt minst 3 timmar, gärna över natten.
5. Garnera tårtan.

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons