Lyxsemla med chokladkräm

Lyxsemla med chokladkräm
Klassiska semlor som vi fyller med chokladkräm och grädde – en lyxigt god kombination!
Annons
chokladsemla-recept
Det här är en semla för alla chokladälskare! Foto: Pontus Ferneman

Recept semlor med chokladkräm

ca 30 st
1 sats grunddeg (se recept här under)
Fyllning:
1½ dl vispgrädde
300 g mörk choklad, hackad el knappar
75 g smör, mjukt
5–6 dl vispgrädde
ca 1 tsk vaniljsocker
Pensling & garnering:
1 ägg
florsocker

Annons

Ugn 250°

Gör så här
1. Gör degen och låt den jäsa en gång enligt grundreceptet. Forma till två längder och dela varje i ca 15 bitar. Forma till bullar. Lägg dem på plåtar med bakpapper. Låt jäsa under duk 30–40 min.

2. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5–7 min. Låt svalna.

3. Fyllning: Låt grädden precis koka upp. Ta från värmen. Tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smält. Klicka i smöret och rör samman till en slät blandning. Låt svalna och tjockna till lagom konsistens för spritsning.

Annons

4. Skär av lock på bullarna. Spritsa på chokladkrämen. Vispa grädden och vaniljsockret. Spritsa grädden på chokladkrämen. Lägg på locken. Sikta över lite florsocker.

Grunddeg
Med den här grunddegen gör du lätta och luftiga bullar till semlorna.

25 g jäst
2 ½ dl mjölk (rumstemp)
1 ägg
½ tsk stött kardemumma
3/4 dl strösocker
½ tsk hjorthornssalt
7–8 dl vetemjöl
75 g smör, mjukt
½ tsk salt


Gör så här

1. Smula ner jästen i en skål. Lös jästen i mjölken.

2. Ta i ägget, kardemumman, sockret, hjorthornssaltet (utrört i lite av mjölet) och det mesta av mjölet, lite kan sparas till utbakningen. Tillsätt det riktigt mjuka smöret klickvis. Arbeta degen smidig och blank. Ta i saltet och arbeta degen ytterligare några min.

3. Låt jäsa under duk i minst 1 tim.

Recept: Boel Ottmer

Läs också:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons