Marängtårta med jordgubbar

Marängtårta med jordgubbar och apelsin recept
Jordgubbar och maräng är en supergod mix. Men här är smakbrytningen med apelsinkrämen det som gör den helt fantastiskt.
Annons

Marängtårta med jordgubbar och apelsin recept

Marängtårta med jordgubbar och apelsin – recept

14 bitar

4 äggvitor
3 dl strösocker
3 dl puffat ris eller Rice Krispies

Fyllning:
150 g jordgubbar
1 ½ dl vispgrädde

Apelsinsås:
4 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
100 g smör
1 apelsin, rivet skal

Annons

Garnering:
3 dl vispgrädde
250 g jordgubbar
125 g hallon
citronmeliss

1. Sätt ugnen på 125°.
2. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till en fast maräng. Rör försiktigt ner riset.
3. Bred ut smeten i en långpanna, 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 1 timme. Stäng av värmen och låt marängen stå kvar i ugnen i 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen. Stjälp upp bottnen och lossa papperet.
4. Fyllning: Vispa ihop äggulor, socker, grädde och mjöl i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret i klickar. Smaksätt med finrivet apelsinskal och låt krämen svalna. Krämen behöver stå ett par timmar i kylskåp för att stelna innan tårtan läggs samman.
5. Dela marängen på mitten med en vass kniv. Bred krämen över den ena bottnen. Skölj och rensa jordgubbarna. Skiva dem och fördela över fyllningen. Vispa grädden och bred ovanpå jordgubbarna. Lägg på den andra bottnen.
6. Garnering: Vispa grädden och spritsa eller bred ut den ovanpå tårtan. Skölj och dela jordgubbarna. Lägg dem och hallon på tårtan. Garnera med citronmeliss.

Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson

Prova också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons