Matskolan: Lär dig baka semlor

Matskolan: Lär dig baka semlor
Lär dig baka semlor steg för steg. Med en fluffig bulle, ännu fluffigare grädde och god mandelmassa kvalar den in bland årets absolut godaste bakverk.
Annons
Foto: All Over Press

Så bakar du klassiska semlor med hemgjord fyllning

Semlorna går bra att frysa ofyllda. Det går sedan åt cirka 25 g mandelmassa och 2 msk grädde per semla.

16 stora semlor

25 g jäst för söta degar
3 dl mjölk L
¾ dl strösocker
1 krm salt
2 tsk nystött kardemumma
1 ägg + 1 ägg till pensling
75 g rumsvarmt smör L
ca 9 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Annons
Annons

Fyllning till 10 semlor
250 g mandelmassa + 50 g sötmandel
ca ½ dl mjölk L
3 dl vispgrädde L
lite florsocker
inkråm från bullarna

 


1. Smula ner jästen i en skål. Häll över lite av den kalla mjölken. Rör om tills jästen är löst. Ljumma resten av mjölken till 37°. Häll den över jästen och tillsätt sedan socker, salt, kardemumma, ägg och smör i bitar. Tillsätt det mesta mjölet blandat med bakpulver. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa 45 minuter under plast eller duk. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i två delar och varje del i åtta bitar. Forma runda bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°. Pensla de färdigjästa bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter.

 

Annons

2. Skär av en trekant längst upp på bullarna när de svalnat.

 

3. Ta ur inkråmet. Lägg det i en skål.

Annons

 

4. Riv mandelmassan, hacka mandlarna. Blanda med inkråmet och lite mjölk tills blandningen blir krämig.

 

5. Fyll bullarna. Vispa grädden. Spritsa eller klicka den på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Tävla med Maud!

ANNONS

Tävla med Maud Onnermark!

Läs mer och tävla här!

Dela på:

Annons