Maud Onnermarks julköttbullar

Maud Onnermarks köttbullar
Maud Onnermarks köttbullar påminner henne om hennes Norrländska barndom. Älgkött som tillsammans med en skvätt grädde får en fyllig smak.
Annons
Maud Onnermarks köttbullar
Maud Onnermarks köttbullar. Foto: Ulrika Pousette

Maud Onnermarks julköttbullar – recept

Cirka 55 köttbullar

40g torrt vitt bröd
1½ dl vispgrädde
1 gul lök, finriven
2½ tsk salt
½ nymald svartpeppar
1 tsk mald spiskummin
800g älg- eller nötfärs
1 ägg
smör till stekning

Annons

Gör så här

1. Sätt på ugnen på 250°. Smula brödet och blanda med grädde, finriven lök, salt, peppar och spiskummin. Låt svälla i 10 minuter.
2. Blanda ner färs och ägg. Arbeta en kort stund så att färsen håller ihop.
3. Vattenskölj ett matskedsmått, ta upp färs med måttet och klicka ut smeten på vattensköljd skärbräda. Skölj måttet mellan varje bulle i kallt vatten så fastnar inte smeten. Rulla till bullar med vattensköljda händer.
4. Hetta upp smör i en ugnslångpanna klädd med bakplåtspapper. Stek köttbullarna cirka 10 minuter mitt i ugnen tills de är genomstekta. Rulla runt dem några gånger under tiden. Kyl dem. Strax före serveringen kan du värma dem i stekpanna och samtidigt ge dem lite extra färg.

Maud Onnermark är aktuell som chefredaktör för Matmagasinet och är tv-kock på Go’kväll i SVT1.

 

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons