Mördegskaka grunddeg – tre läckra kakor av samma deg!

Mördegskaka grunddeg
Björnbärsgrottor, 
chokladsnittar och hasselnötsdrömmar – av samma grunddeg gör du tre läckra mördegskakor. Björnbärssylt i fyllningen, hasselnötter som garnering eller chokladkakor dekorerade med pärlsocker. Vilken blir din nya favorit?
Annons
Mördegskaka grunddeg
Baka tre goda småkakor av samma deg – björnbärsgrottor, chokladsnittar och hasselnötsdrömmar.

Mördegskaka grunddeg tre sorter – recept

Grundrecept mördeg

Portioner: ca 25–40 kakor

Arbeta samman 200 g smör, 1 tsk vaniljsocker, 1 dl strösocker, 4 1/2 dl vetemjöl och eventuell smaksättning till en fast och jämn deg i en matberedare. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp ca 30 minuter. Baka ut den efter något av våra tre förslag.

Björnbärsgrottor

Portioner: ca 35–40 st

  • 1 sats mördeg, se ovan

Garnering

  • ca 1½ dl fast björnbärssylt

1. Sätt ugnen på 175°. Dela degen i 35–40 lika stora bitar, rulla till bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Annons
Annons

2. Gör ett litet hål i varje boll och toppa med björnbärssylt.

3. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Chokladsnittar

Portioner: ca 35 st

  • 1 sats mördeg, se ovan
  • 2 msk kakao

Garnering

  • 1 dl pärlsocker

1. Blanda ner kakao i grunddegen till en jämn brunfärgad deg före kylningen.

2. Sätt ugnen på 175°. Dela degen i tre lika stora bitar och rulla till fingertjocka längder.

3. Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt och tryck ner dem med en stor gaffel. Strö över pärlsocker.

Annons

4. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter tills längderna fått en frasig yta. Skär direkt i snittar i önskad storlek.

Mer gott med choklad: Choklad- och daimkaka i långpanna

Hasselnötsdrömmar

• ca 26 st

  • 1 sats mördeg, se ovan
  • 1 dl finhackade hasselnötter

Garnering

  • 26 hasselnötter

1. Blanda ner nöthacket i grunddegen så att det blir en jämn deg före kylningen.

2. Sätt ugnen på 175°. Dela degen i två bitar och rulla till längder.

3. Dela varje längd i ca 13 bitar, rulla till bollar och lägg ner i miniformar av papper. Tryck ner en nöt i varje boll.

4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.

Av Louise Bondebjer
Bild: Sophie Håkansson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons