Enkelt formbröd med morötter och frön

morotsbrod-med-solrosfron-recept
Saftiga formbröd med massor av 
nyttigheter. Lika gott rostat till frukost som att servera till en soppa eller gryta.
Annons
morotsbrod-med-solrosfron-recept
Morotsbröd med solrosfrön – enkelt recept på saftigt matbröd som håller dig mätt länge.

Morotsbröd med solrosfrön – recept

Lättbakat och nyttigt bröd med morötter, solroskärnor, linfrö, rågkross och rågmjöl. Skållningen gör brödet saftigt och hållbart. Du behöver ingen maskin för att baka detta mättande formbröd. Du rör bara ihop degen.

Annons
Annons

• 2 st

Skållning
2 dl grovt rågmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl vetekli
drygt ½ dl rågkross
1 ½ dl solroskärnor
1 msk salt
5 dl kokande vatten

Bröddeg
2 medelstora morötter
½ paket jäst, 25 g
2 dl vatten
½msk rapsolja
11 dl vetemjöl special

Annons

1. Skållning: Blanda alla torra ingredienser till skållningen i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över blandningen. Blanda noga. Täck med plastfolie och låt stå i 2 timmar.
2. Bröddeg: Finriv morötterna. Om de inte är jordiga behöver du inte skala dem. Rör ut jästen i 2 dl vatten och häll ner degspadet i bunken med skållningen. Blanda i morötterna, oljan och vetemjölet. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
3. Smörj två avlånga 1 ½-litersformar med rapsolja eller smör. Stjälp ut degen på mjölat bakbord, dela den i två delar och forma dem till limpor. Lägg dem i formarna och låt jäsa under bakduk i 35 minuter. Sätt ugnen på 225°.
4. Grädda bröden i 35–40 minuter. Tippa ut dem på ett galler och låt dem svalna utan bakduk.

Av Mette Ankarloo
Bild: Christina Uhlin

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons