Nybakat – maffiga morotsbullar

Nybakat – maffiga morotsbullar
Saftiga, söta och sanslöst goda! Ge bullarna lite hälsoprofil och byt ut mandelmassa mot morötter i krämigt sällskap med färskost. Använd gärna muffinsplåt för hög jäsning.
Annons
Boosta bullarna med morötter.
Boosta bullarna med morötter.

Morotsbullar

32 st
Tid: 50 min + 60 min jäsning + 8 min gräddning

1 pkt, 50 g, jäst för söta degar
3 dl mjölk
1 tsk salt
3/4 dl strösocker
1 dl havregryn
1 morot
2 tsk kardemummakärnor
8–9 dl vetemjöl
100 g margarin eller smör

Annons

Fyllning:
3 morötter
75 g färskost av philadelphiatyp
1 dl florsocker

Annons

Pensling:
1 uppvispat ägg
pärlsocker

1. Rör ut jästen i lite fingervarm mjölk. Tillsätt resten av mjölken, salt, socker och havregryn. Skala och riv moroten fint på ett rivjärn, stöt kardemummakärnorna och blanda ner tillsammans med hälften av mjölet. Tillsätt fettet i tärningar. Blanda och arbeta i resten av mjölet till en kladdfri deg. Jäs övertäckt i 30 min.

2. Skala och dela morötterna i bitar. Koka dem mjuka i lite vatten, ca 15–20 min. Häll bort vattnet. Mixa morötter, färskost och florsocker till en slät fyllning.

3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något. Dela i två delar, kavla ut varje till en kvadrat, 40×40 cm. Dela varje kvadrat i 16 rutor. Lägg lite fyllning på varje ruta, vik upp och tryck ihop ändarna. Lägg bullarna i pappersformar med ändarna uppåt. Jäs i ca 30 min.

Annons

4. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225 i ca 8 min. Låt bullarna svalna under en bakduk på ett galler.

Av Kristina Eriksson
Foto: Annika Broman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons