Mumsig morotssoppa med sting

Mumsig morotssoppa med sting
Den här soppan måste du testa! De söta morötterna matchas av ingefära och chili, en perfekt smakkombination.
Annons

Morotssoppa

4 personer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 2 cm färsk ingefära
600–700 g morötter
1 röd chilifrukt
2 msk smör
1 dl vitt vin, kan uteslutas
8–10 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
salt
kajennpeppar, efter tycke och smak

Annons

Topping:

smörfrästa brödkrutonger
hackade örter, t ex koriander

Servering:

bröd

1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skala och skär morötterna i bitar. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs allt på medelvärme tills löken är glansig i en kastrull med smör.
2. Tillsätt vinet och koka ner vinet till hälften. Tillsätt vatten och fond. Koka upp. Låt puttra på svag värme, ca 15 minuter. Ta kastrullen från värmen och mixa soppan slät.
3. Tillsätt grädde och crème fraiche, och koka upp. Smaka av med salt och kajennpeppar.
4. Stek brödtärningar i en stekpanna med smör eller tillaga i ugnen, se nedan.
5. Vid servering: Toppa med brödkrutonger och hackade örter.

Brödkrutonger

Lägg brödtärningarna i en ugnsform och klicka på smör eller ringla över smör- och rapsolja. Tillaga i ugnen på 200°, 8–10 minuter. Håll koll så att de inte bränns.

Recept: Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons