Mumsiga äppelbullar

Vetebullar med äpple och mandelmassa
Annons

Vetebullar med äpple och mandelmassa

40 st (ganska små)
4 dl matlagningsgrädde
50 g jäst
150 g smör
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 stort ägg
½ tsk hjorthornssalt
10–11 dl vetemjöl

Fyllning
200 g mandelmassa
1–1½ dl fast äppelmos
ca ½ tsk malen kanel

Annons

Pensling & garnering
ägg
pärlsocker

Ugn 225–250°

Gör så här

1. Värm grädden till 37°. Rör ut jästen i degvätskan. Rör smör och socker smidigt. Ta i salt, ägg och grädde. Blanda hjorthornssaltet med en del av mjölet först. Rör i det tillsammans med det mesta av det resterande mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 40 min.

2. Fyllning: Rör ihop ingredienserna.

3. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till ca 28×36 cm. Skär ut 20 rutor (ca 7×7 cm) på varje utkavlad deg.

Annons

4. Lägg en klick fyllning på varje ruta. Nyp samman degen runt fyllningen. Lägg bullarna med skarven neråt i formar. Låt jäsa under duk i 30–40 min. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

5. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

 

Läs mer

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Tävla med Maud!

ANNONS

Tävla med Maud Onnermark!

Läs mer och tävla här!

Dela på:
Annons