Baka suverän nyårstårta

Baka suverän nyårstårta
Krämig mangomousse, sötsyrliga frukttärningar, färska hallon och en lyxig marängsmörkräm. Så gott – så tjusigt och mycke lättare att göra än den ser ut även om det är många moment. Baka gärna dagen före servering så blir den allra bäst.
Annons
Gör toppgarneringen samma dag som den ska serveras.

Magnifik nyårstårta

8–10 bitar
2 timmar + kylning

Botten:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kokhett vatten

Fyllning 1: Mangomousse
2 gelatinblad
225 g tärnad mango (gärna fryst)
2 msk florsocker
rivet skal av 1 lime
2–3 msk limesaft
2 dl vispgrädde

Annons

Fyllning 2: Mangotärningar
225 g tärnad mango (gärna fryst)
ca 1 msk florsocker
1 msk pressad lime
2  1/2 dl vispgrädde

Annons

Fyllning 3: Grädde och hallon
2 1/2 dl vispgrädde
ca 200 g hallon

Marängsmörkräm:
3 äggvitor
knappt 1 dl strösocker
ca 190 g rumsvarmt smör

Garnering:
hallon, chokladkulor, guldsocker, strössel, rosa sockervadd på burk, ljus eller liknande, blommor, t ex små rosor – Obs! ej ätbara, enbart som dekoration
Dekorkant: vit choklad, rosa/röd hushållsfärg

1. Botten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver, vänd ner i äggsmeten. Rör ner det heta vattnet.

2. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diam, med ett dubbelvikt bakplåtspapper så att det sticker upp över kanten eftersom kakan blir hög när den gräddas. Smörj och bröa formen, häll i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 35 min. Kolla med en sticka att kakan är klar. Låt svalna något, lossa kakan från formen. Diska formen, den ska användas igen.

3. Fyllning 1: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Mixa mangon med florsocker, finrivet limeskal och hälften av saften.

Annons

4. Vispa grädden fluffig men inte grynig. Ta upp gelatinbladen utan att krama ur dem. Smält dessa med resterande limesaft. Låt svalna något, rör ner i den inte alltför kalla mangoröran, lite i taget. Sist vänds den vispade grädden ner.

5. Täck formens botten med bakplåtspapper, häll i moussen som får stelna i kyl i ett par timmar.

6. Förbered fyllning 2: Blanda mangotärningarna med florsocker och limesaft, låt stå en stund. Vispa grädden.

7. Fyllning 3: Vispa grädden. Tina hallonen lätt.

8. Marängsmörkräm: Ta ut ägg och smör ur kylen i tid så att de har samma rumstemperatur. Vispa äggvitor och socker i en skål över sjudande vattenbad till en fast maräng, 65°. Lyft bort från värmen, vispa med elvisp tills den svalnat, ca 10 min. Klicka i smöret under vispning. Det är lätt att smeten skär sig – låt den då stå en stund, vispa så går den ihop igen. Eller rör samman väl i en skål över sjudande vattenbad.

9. Dela bottnen i fyra delar. Lossa moussen/fyllning 1 från formen, stjälp upp den på den första bottnen med hjälp av papperet.
Lägg på nästa botten. Skeda över fruktsaften från mangotärningarna (fyllning 2). Täck med ett tunt lager grädde (från fyllning 2). Lägg på mangotärningarna, täck med resterande grädde.
Lägg på tredje bottnen, täck med hälften av den vispade grädden (från fyllning 3), lägg på hallonen i ett jämnt lager och resten av grädden över.
Lägg på sista kakbottnen.

Annons

10. Försök att vara noga när du gör tårtan. Se till att den blir så jämn som möjligt, annars är det lätt att den börjar luta alltmer ju högre den blir.
Bred marängsmörkrämen över hela tårtan. Denna kräm fungerar som ett skyddande lager men gör också att tårtan blir stabilare. (Hit kan du förebereda).

11. Garnera enligt bild eller efter egen fantasi. Smält vit choklad och färga med rosa/röd hushållsfärg. Låt svalna till en lite trögflytande konsistens. Häll runt hela eller delar av tårtans ytterkant, med tanke på ytterligare garnering.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons