Nyttig och mättande vardagsmat för HELA veckan

Nyttig och mättande vardagsmat för HELA veckan
Här får du hela veckans middagar planerade! Vi frestar bland annat med ugnsstekt torsk toppad med gremolata, smakrik lammkorv och lättlagade räknudlar med asiatisk touch. Nyttiga, mättande och lättlagade recept!
Annons
stekt-kyckling-potatissallad-recept
Den här potatissalladen är ljuvligt god! Foto: Eva Hildén Smith

1. Stekt kyckling med potatissallad

475 kcal/port

300 g potatis, fast sort
150 g haricots verts
2 salladslökar
125 g små tomater
2 kycklingfiléer à 150 g
1 tsk rapsolja
salt, svartpeppar
mortlade chiliflakes

Annons

Caesardressing
2 sardellfiléer, väl mosade
1 äggula
2 msk lätt crème fraiche
1 msk vatten
1 tsk fransk senap
½ finriven vitlöksklyfta
½ tsk vitvinsvinäger
20 g finriven parmesanost

Ugn 150°

Gör så här

1. Koka potatisen. Låt svalna lite och skala med en kniv. Skär i bitar. Koka haricots verts ca 3 min i saltat vatten. Häll av och lägg i kallt vatten. Skiva salladslöken och dela tomaterna. Blanda potatis och lök i en skål.

2. Dressing: Blanda sardeller, äggula och crème fraiche. Rör ner vatten och senap. Tillsätt vitlök, vinäger och parmesanost.

3. Gnid in kycklingen i olja och strö över kryddorna. Bryn i en stekpanna och stek sedan klart i ugn till en innertemp på 68°, 10–15 min. Låt vila 5 min innan kycklingen skärs i skivor.

4. Blanda dressingen med potatisen och löken och varva med haricots verts och tomater på ett fat eller i en skål. Servera med kycklingen.

gremolatabakad-torskfile
Torsken får så mycket smak av den läckra gremolatan. Foto: Eva Hildén Smith

2. Torskfilé med gremolatatopping

385 kcal/port

300 g torsk- el koljafilé
salt, svartpeppar
citronsaft
125 g små tomater

Gremolata
1 kruka kruspersilja
finrivet skal av 1 citron
½–1 finriven vitlöksklyfta
2 msk olivolja

Till servering
300 g kokt potatis
grönsallad

Ugn 225°

Gör så här

1. Lägg torskfilén i en ugnsform. Salta, peppra och droppa lite citronsaft över fisken.

2. Gremolata: Finhacka persiljan och blanda med citronskal, vitlök och olja. Bred ut på fisken och lägg tomaterna runt om.

3. Tillaga i ugn 10–15 min. Tors-ken ska ha en innertemp på 52°.

4. Servera med kokt potatis och sallad.

asiatiska-raknudlar-recept
Massor av smaker i en skål! Foto: Eva Hildén Smith

3. Asiatiska räknudlar

530 kcal/port

100 g risnudlar
3 salladslökar
100 g färska böngroddar
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 msk rapsolja
150 g skalade räkor
1 ägg
2 msk grovhackade
cashewnötter
färsk koriander

Sås
2 msk pressad limesaft
2 msk sweet chilisås
2 msk vatten
1 msk fisksås
1 msk ljus sirap

Gör så här

1. Sås: Blanda limesaft, sweet chilisås, vatten, fisksås och sirap.

2. Koka nudlarna enl anv på förp. Spola dem kalla och klipp några gånger så de blir lite kortare.

3. Skiva salladslöken och skölj böngroddarna, lägg undan till serveringen.

4. Skala och skiva vitlöken. Dela, kärna ev ur och skiva chilin. Fräs vitlök och chili i olja i en rymlig stekpanna eller wok tills det är mjukt. Fräs med räkorna lite kort.

5. Häll på 2 msk av såsen och ägget och rör tills ägget stelnat. Blanda ner nudlarna, låt allt bli varmt.

6. Servera i skålar med salladslök, groddar, nötter, koriander och resten av såsen.

lammkorv-med-potatismos-recept
Välj en korv med hög fetthalt! Foto: Eva Hildén Smith

4. Lammkorv med potatismos

500 kcal/port

300 g squash
1 msk smör
2 smala lammkorvar à 80 g (hög kötthalt och ca 15 % fett)
30 g rucolasallad

Mos
300 g skalad potatis
½–1 dl mjölk
1 msk smör
salt, peppar

Senapsvinägrett
1 msk olivolja
1 msk vatten
1 msk vit balsamvinäger
1 msk grov fransk senap el cidervinägersenap
1 tsk söt svensk senap

Gör så här

1. Mos: Koka potatisen mjuk. Låt ånga av och vispa till ett fluffigt mos med mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar.

2. Skiva squashen och stek i smör tills den mjuknat och fått färg, salta och peppra. Ta upp och håll varm. Stek korvarna.

3. Vinägrett: Blanda olja, vatten, balsamvinäger och senap.

4. Servera korven med mos, stekt squash och rucolasallad. Ringla över vinägretten.

ugnsbakade-rodbetor-recept
Rödbetor + getost = sant. Foto: Eva Hildén Smith

5. Ugnsbakade rödbetor

520 kcal/port

ca 800 g färska rödbetor
1 msk olivolja
1 finriven vitlöksklyfta
1 kvist färsk rosmarin, repade blad
flingsalt, peppar

Getostkräm
50 g getost (utan kanter)
1 dl matyoghurt, 10 %
1 kvist färsk rosmarin, repade och hackade blad
1 tsk flytande honung

Till servering
1 dl bulgur (okokt mått)

Ugn 225°

Gör så här

1. Koka bulgurn enl anv på förp.

2. Skala och skiva rödbetorna. Lägg på plåt med bakpapper. Blanda med olja, vitlök, rosmarin, salt och peppar. Stek i ugn ca 20 min. Kolla att de är klara med en sticka.

3. Getostkräm: Mosa getost och yoghurt. Smaka av med rosmarin och honung.

4. Lägg rödbetsskivorna på bulgurn och toppa med getostkrämen.

 

Läs mer:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons