Pajbitar med Västerbottensost och bacon

Pajbitar med Västerbottensost och bacon
Pajbitar med Västerbottensost och bacon – ett måste på midsommarbordet!
Annons

Pajbitar med Västerbottensost och bacon
Kan serveras varma eller ljumma. Kan göras i förväg och förvaras svalt. Ta fram dem i god tid så att de hinner bli ljumma.
6–8 personer
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
140 g tärnad bacon
smör eller olja till stekning
4 dl riven Västerbottensost
Äggstanning:
4 ägg
3 1/2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk klippt gräslök
Garnering:
finklippt gräslök

Annons

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Pajdeg: Blanda mjöl samt smöret i bitar i en skål, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman till en degboll. Plasta in degen och låt vila i kylen, ca 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, 15×38 cm. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.
3. Fyllning: Stek baconet i lite smör eller olja, låt rinna av på ett hushållspapper. Riv osten och strö ut den i det förgräddade skalet. Tillsätt halva mängden bacon.
4. Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, salt, peppar och gräslök. Häll stanningen i formen. Grädda mitt i ugnen tills pajen har stannat helt och fått fin färg, ca 40 minuter.
5. Vid servering: Garnera med resterande mängd bacon och gräslök.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons