Pankopanerad lax med gott mos och räksås

Pankopanerad lax med romsas och potatismos recept
Frasigt panerad lax med hemlagat potatismos och en krämig kall sås med räkor och stenbitsrom. Klart på endast 30 minuter!
Annons
Pankopanerad lax med romsas och potatismos recept
Kripsig pankopanerad lax med kall romsås och potatismos. Recept på en lyxig vardag!

Pankopanerad lax med romsås och potatismos – recept

Panering med panko ströbröd gör paneringen extra krispig! Här får du ett enkelt och snabblagat recept på pankopanerad lax serverad med en kall romsås med räkor samt potatismos. Middag som är klar på endast 30 minuter!

Annons

• 4 pers • ca 30 min

600 g färsk lax
salt och peppar
2 dl pankoströbröd
ca 700 g potatis av mjölig sort
50 g smör
1 dl grädde
4 salladslökar
125 g sockerärter
rapsolja till stekning

Sås
75 g skalade räkor
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
ca 1 msk stenbitsrom
Servering
citronskivor, chiliflakes

1. Skär laxen i bitar, ca 3×3 cm. Salta och peppra. Häll pankomjöl på en tallrik och vänd laxbitarna i mjölet.
2. Skala potatisen, skär i mindre bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Tillsätt smöret och grädden. Vispa potatisen fluffig, gärna med ballongvisp. Krydda moset med salt och peppar.
3. Sås: Grovhacka räkorna. Blanda alla ingredienserna till den kalla såsen.
4.  Skär salladslöken i bitar. Koka sockerärter och salladslök i lättsaltat vatten, 2–3 minuter. Häll av vattnet.
5. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna. Stek laxbitarna tills de får fin färg runt om.
6. Servera den nystekta panerade laxen med moset, grönsakerna och såsen. Garnera med skivad citron och chiliflakes.

Av Jan-Erik Hagbohm
Bild: Fredrik Ödman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons