Baka påsktårta de luxe – recept

Baka påsktårta de luxe – recept
Rulla en läcker tårta fylld med sylt och grädde. Toppa med ett marsipantäcke, garnera med choklad, bär och frukt. Några skopor glass gör den oförglömlig och drömgod.
Annons
Vilken höjdartårta! Foto: Pontus Ferenman

Påsktårta de luxe

10 port
1 tim 30 min

Botten x 2:
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl potatismjöl
3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 burk jordgubbssylt, 410 g
5 dl vispgrädde

Garnering:
ca 400 g vit marsipan (gärna extra vit)
gul hushållsfärg
200 g mörk choklad
5 skopor glass, t ex jordgubb
5 skopor glass, t ex blåbär
ca 10 hallon
5–10 physalis
chokladgodis

Annons

1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver. Sikta ner i äggvispet under omrörning. Bred ut smeten jämnt på en bakpappersklädd plåt.

2. Grädda i 250° i ca 5 min el tills smeten stannat och fått färg. Stjälp upp på sockrat papper. Lägg över en blöt urvriden handduk om papperet ej lossnar så går det lättare. Dra försiktigt av papperet den gräddats på. Låt svalna med en fuktig handduk över.

Annons

3. Bred på hälften av sylten och vispad grädde. Kantskär och dela på längden i två stora remsor. Gör en till botten likadant.

4. Rulla ena längden som en rulltårta. Rulla på nästa botten där den andra slutade och fyll på tills det blir en hög (rull)-tårta. Sätt gärna smörpapper runt om med frystejp som stöd och sätt in i kylen.

5. Mät tårtan runt om med måttband, samt höjden. Färga marsipanen. Kavla ut i rätt storlek med hjälp av florsocker. Ta bort smörpappret och lägg marsipan runt om tårtan.

6. Smält choklad enl anv på förp. Använd lite av chokladen till långa stänger: spritsa el ringla på bakplåtspapper och låt stelna i kyl. Ringla resten av chokladen, när den är trögflytande, över tårtan. Dekorera snabbt med glasskulor, bär och chokladgodis. Stick ner chokladstängerna.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons