Påsktårta – himmelskt härlig

Påsktårta – himmelskt härlig
Påskens höjdare! Med fluffig hallonfyllning på 
en botten av ljuvlig choklad blir njutningen total.
Annons
Fixa i förväg och låt den vila i kylen tills servering. Foto: Olof Abrahamsson

Påsktårta

10 bitar
35 min + minst 3 tim i kyl för att stelna

Botten:
100 g smör
100 g mörk choklad
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 msk mjölk el grädde
1 1/2 dl vetemjöl
1–2 msk kakao

Annons

Fyllning:
rivet skal och saft av 1/2–1 citron
400 g philadelphiaost naturell
3/4–1 dl strösocker
4 gelatinblad
1/2 dl koncentrerad hallonsaft
2 1/2 dl vispgrädde
200 g halvtinade hallon

Garnering:
100 g gul mango
100 g färska hallon
ev några chokladpåskägg
citronmeliss

1. Smält smör och fint hackad choklad försiktigt. Dra från kastrullen. Rör ner socker och vaniljsocker och sedan ett ägg i taget. Rör ner mjölk el grädde. Sikta ner mjöl blandat med kakao. Grädda i en form med bakpappersklädd, avtagbar botten, ca 23 cm i diam, i 175° ca 15 min. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt svalna.

Annons

2. Skrubba citronen i hett vatten. Riv det gula på skalet fint. Vispa ost och skal med socker till en jämn smet. Blötlägg gelatinbladen i lite kallt vatten, minst 5 min.

3. Hetta upp hallonsaften. Rör i och smält de urkramade gelatinbladen. Tillsätt citronsaften. Låt svalna till simmig konsistens.

4. Vispa grädden fluffig, ej hård. Rör samman saften med ostblandningen, tillsätt hallonen. Vänd ner grädden och häll allt över bottnen i formen. Ställ i kyl minst 3 tim.

5. Garnera med mango, hallon och ev chokladpåskägg och citronmeliss.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons