Påsktårta med citronfromage

Påsktårta med citronfromage
Påskfestens höjdpunkt är denna ljuvliga tårta med citronfromage och massor av godisägg!
Annons

Påsktårta med citronfromage
Mandelbotten:
3 ägg
3 dl strösocker
3¾ dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
Citronfromage:
7 gelatinblad
4 ägg
1+1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 citron, rivet skal + 1 dl pressad citronsaft
250 g kvarg, 10 %
Garnering:
jordgubbar
citronmeliss
godisägg

Annons

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Mandelbotten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mandelmjöl och bakpulver och vänd ner i äggvispet. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter. Låt bottnen svalna.
3. Citronfromage: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5 minuter. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggulor och 1 dl strösocker pösigt. Vispa grädden. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt 1 dl socker, lite i taget, under vispning. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme med 1 msk av citronsaften. Rör ner gelatinet i äggulevispet tillsammans med resten av citronsaften samt citronskal. Vänd ner kvarg och grädde och blanda väl. Vänd sist ner äggvitorna.
4. Häll fromagen i formen och släta till ytan. Låt stelna i kylen, minst 4 timmar.
5. Vid servering: Lossa runt kanten med en kniv och ställ tårtan på ett fat. Garnera med jordgubbar, citronmeliss och godisägg.

Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson

Prova också:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons