Godaste påsktårtan med citronkräm

Godaste påsktårtan med citronkräm
Årets finaste påsktårta! Mousse, lemon curd och fluffig kesellafyllnig. Dekorera med marsipanägg för den rätta stämningen.
Annons
Gott med superläcker fyllning.
Gott med superläcker fyllning.

Påsktårta

ca 12 bitar
Tid: ca 1 timme + tid för att stelna

Botten:
2 ägg
1 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

1–1 1/2 dl lemon curd (citronkräm, finns att köpa färdig)

Fyllning:
6 gelatinblad
fint rivet skal och saft från 1 citron
4 äggulor + 2 hårt vispade äggvitor
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjölk
250 g kesella
3 dl vispgrädde, vispad

Annons
Annons

ca 200 g marsipan
gul hushållsfärg
några godisägg
citronmeliss

1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl med bakpulver och sikta ner i smeten under omrörning. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Grädda bottnen i 175° i 15–17 min, prova med sticka. Låt svalna. Lossa kanten försiktigt och bred på lemon curd, diska kanten och sätt på den igen. Lägg gelatinblad i kallt vatten i minst 5 min. Riv citronskalet och pressa ur saften.

2. Blanda äggulor, socker, citronskal, -saft och mjölk i en kastrull. Sjud upp under kraftig omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen, ta upp gelatinbladen, krama ur och rör ner i den heta krämen. Låt svalna, gärna i kallt vattenbad, rör om då och då.

3. Blanda först ner kesella i krämen, sedan vispad grädde i stora tag och sist hårt vispade äggvitor. Häll fyllningen över bottnen och bred ut den jämnt. Ställ i kyl för att stelna i minst 4 tim el över natten.

Annons

4. Blanda marsipanen med gul färg till önskad nyans, spara lite marsipan till att forma ägg. Mät tårtans höjd och omkrets, kavla ut en kant med hjälp av florsocker. Lossa tårtan och lägg den på ett fat. Sätt marsipanen runt kanten Garnera med marsipanägg, några godisägg och citronmeliss. Blommorna är gjorda av marsipan i en mjuk form. Finns i speciella köksbutiker, även Panduro Hobby.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Tävla med Maud!

ANNONS

Tävla med Maud Onnermark!

Läs mer och tävla här!

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons