Pasta med hemgjord örtpesto och rostade tomater

Pasta med hemgjord örtpesto och rostade tomater
Med en hemgjord pesto blir pastan så mycket godare. De ugnsrostade cocktailtomaterna blir pricken över i.
Annons
Pasta med örtpesto.
Använd gärna överblivna kryddörter och mixa din unika pesto.

Pasta med hemgjord örtpesto och rostade tomater

4 personer
1 dl grovskuren dill
1/2 dl bladpersilja
1/2 dl finklippt gräslök
30 g babyspenat
1–2 vitlöksklyftor
100 g västerbottensost
50 g solroskärnor, rostade
1 msk pressad citronsaft
1 1/2 dl rapsolja
flingsalt och svartpeppar
Servering:
400 g valfri pasta
riven parmesanost
rostade tomater, se recept nedan
surdegsbröd

Annons

1. Mixa dill, persilja, gräslök, spenat, skalad och hackad vitlök, osten i bitar, solroskärnor och citronsaft till en smulig massa. Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning. Späd ev peston med pastavattnet (se punkt 2). Smaka av med salt och peppar.
2. Koka pastan och låt den rinna av. Spara lite av kokvattnet till att ev späda peston med.
3. Blanda pasta och pesto i en skål. Strö över flingsalt och peppar. Riv över parmesan och servera med ugnsrostade tomater och bröd.
Ugnsrostade tomater:
Sätt ugnen på 200°. Lägg 1– 2 kvistar cocktailtomater i en ugnsform och ringla över lite flytande honung. Tillaga i ugnen, ca 10 minuter.

Tips! Du kan även använda peston som sås till grillat kött och fisk, som dipp, ja, som tillbehör till det mesta, faktiskt. Förvara peston i kylen i burk med lock.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Pestobakad laxfilé med citronsås

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons