Per Morbergs viltköttbullar – recept

Per Morbergs viltköttbullar – recept
Per Morbergs viltköttbullar tillför det där lilla extra på julbordet och går att variera med både färs och tillbehör.
Annons
Recept på Per Morbergs köttbullar
Per Morbergs viltköttbullar. Foto: Pressbild

Per Morbergs viltköttbullar – recept

4 portioner

600 g älgfärs (eller annan viltfärs) eller 400 g älgfärs + 200 g fläskfärs
½ dl ströbröd
2 dl vispgrädde
1 liten gul lök
1 ägg
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
smör och olja till stekning

Annons

Gräddsås:
1 gul lök
½ morot
2 dl viltfond
3-4 dl vispgrädde
japansk soja efter smak
smör och olja till stekning
salt och svartpeppar

Tillbehör:
pressad potatis
rårörda lingon

Annons

Gör så här:

1. Blanda ströbrödet med grädden och låt svälla.

2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjukt i smör och olja i en stekpanna på medelvärme tills den blir knappt gyllenbrun. Låt svalna. Blanda färsen väl med löken, ströbrödsblandningen och ägget och krydda med salt och peppar. Provstek gärna en klick färs för att kolla konsistens och kryddning.

3. Forma små bullar och bryn dem på hög värme i smör och olja i stekpannan. Sänk värmen och efterstek dem i 3-5 minuter.

4. Skala och hacka löken och moroten till såsen. Fräs hacket i smör och olja i en kastrull på medelvärme tills det fått färg. Tillsätt fonden och grädden. Låt sjuda tills såsen tjocknar något. Sila såsen och smaka av med soja, salt och peppar.

Servera viltköttbullarna med gräddsåsen, pressad potatis och rårörda lingon.

Fakta Per Morberg:

Per Morberg är en svensk skådespelare, kock och kokboksförfattare.
Per Morberg har bland annat gjort flera matlagningsprogram och varit med i juryn i Sveriges Mästerkock. Just nu är han aktuell med sin senaste bok Morberg lagar vilt: jagat, fiskat, plockat.

Annons

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Tävla med Maud!

ANNONS

Tävla med Maud Onnermark!

Läs mer och tävla här!

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons