Plankstek med spritsigt mos och hemvispad bea

Plankstek med spritsigt mos och hemvispad bea
Låt helgen bli extra festlig och bjud på oxfilé, gräddigt mos och en klassisk bea! Servera à la klassisk plankstek med spritsat gratinerat mos. Skippa plankan dock och servera på fint ugnsfat!
Annons

Plankstek i form

4 personer
4 skivor oxfilé à 150 g
2 msk smör
150 g haricots verts
140 g bacon
8 körsbärstomater
Potatismos:
1 kg potatis
2 dl grädde eller mjölk
2 äggulor
salt, peppar
Bernaise:
Se recept nedan eller köp 1 burk bearnaisesås från kyldisken

Annons

1. Sätt ugnen på 250°.
2. Potatismos: Skala, dela och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och ånga potatisen torr. Mosa potatisen med en potatisstöt. Tillsätt grädde och äggulor. Smaka av med salt och peppar.
3. Salta och peppra köttet, och bryn det på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg upp köttet på ett fat som tål ugnsvärme.
4. Ansa bönorna och koka dem i lättsaltat vatten, 1 minut. Låt rinna av.
5. Lägg samman bönorna i knippen och linda en baconskiva runt om. Lägg dem på fatet. Spritsa moset runt om och lägg på tomater. Gratinera i ca 10 minuter tills moset fått fin färg och köttet är klart. Servera med bearnaisesås.

Annons

Bearnaisesås
4–6 personer: Smält 250 g smör. Skala och hacka 2 små schalottenlökar. Lägg lök, ½ dl rödvinsvinäger, ½ dl vatten, dragonstjälkar från 1 kruka eller 1 msk torkad dragon och 6 krossade svartpepparkorn i en kastrull, och koka ihop tills ¾ dl återstår. Sila bort kryddorna och blanda med 3 äggulor. Värm över vattenbad under vispning tills det tjocknar. Ta bort från värmen och vispa i det smälta smöret i en tunn stråle. Bottensatsen ska inte komma med.

Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson

Prova också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons