God och lättlagad polkagriskola

polkagriskola recept
God och lättlagad chokladkola med fyllig smak och perfekt konsistens toppas med polkagriskross. Passar utmärkt till jul eller för den delen året om.
Annons
polkagriskola recept
Julkola med polkagriskross – god och lättlagad.

Polkagriskola – recept

• ca 70 st

3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 dl socker
¾ dl kakaopulver
1 msk smör el margarin

Garnering
ca 1 dl polkagrisar

1. Smörj ett bakplåtspapper med matfett och forma till en låda som mäter ca 20×20 cm.
2. Mät upp vispgrädde, sirap, socker, kakao och matfett i en kastrull. Värm upp under omrörning så att ingredienserna blandas väl. Koka därefter smeten i ca 25 minuter.
3. Hacka polkagrisarna medan smeten kokar. Du kan också lägga dem i en plastpåse och krossa till bitar med en kavel.
4. Prova att kolasmeten är färdigkokt genom att doppa en tesked i smeten som sedan ställs i ett glas med kallt vatten. Stelnar smeten och går att rulla till en kula är den färdigkokt. Har man termometer bör smeten hålla 123–124°.
5. Häll ut smeten jämnt i formen och strö genast över de hackade polkagrisarna. Ställ svalt att stelna. Skär eller klipp den kalla kolan i bitar.

Annons

Av Irene Ingelmark
Bild: Fredrik Ödman

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons