Potatisgratäng med chèvre och färskost

Potatisgratäng med chevre och färskost.
Den här gratängen går inte av för hackor! Innerligt krämig tack vare både färskost, grädde och smakrik chèvre. Gott till lammsteken!
Annons
Vispgrädden i potatisgratängen kan bytas ut mot magrare alternativ. Foto: Christina Uhlin

Recept: Potatisgratäng med chèvre och färskost

Portioner: 6
Tid: 1 tim

6 pers 1 tim

  • 1 kg potatis
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 150 g chèvre
  • 5 dl vispgrädde
  • 200 g naturell färskost
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Så här lagar du potatisgratäng med chèvre och färskost:

  1. Sätt ugnen på 225°. Tvätta och skiva potatisen. Skala och skiva löken. Låt sjuda i lättsaltat vatten tills potatis och lök nästan är mjukt, ca 10 minuter. Låt rinna av ordentligt.
  2. Skala och riv vitlöken och smula chèvren. Blanda ihop med grädde, färskost, salt och peppar.
  3. Häll över potatis och lök i en ugnsfast form tillsammans med ostblandningen och tillaga klart i mitten av ugnen i 20 minuter. Den ska få fin färg och potatisen ska vara mjuk.

Tips! Gratängen går bra att göra även utan vitlök, och att byta ut chèvre mot till exempel samma mängd lagrad riven ost blir lika gott.

Av Sandra Palmqvist

Annons

Läs också: Läcker lammstek

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons