Potatispizza med chiliolja – recept

Potatispizza med chiliolja – recept
Bjud på pizza med vit botten av crème fraiche, potatis och ost. Krydda med rosmarin och servera med hemgjord chiliolja. Supergott och krämigt.
Annons
Supersmarrig potatispizza. Servera med hemgjord chiliolja.
Läcker vegetariskt potatispizza som får lite sting av chiliolja.

Potatispizza med chiliolja – recept

6 mellanstora eller 4 stora
1 timme + 12 minuter

Botten
1/4 pkt jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
3/4 tsk salt
2 msk olivolja
1 tsk strösocker
5 1/2–6 dl vetemjöl

Annons

Fyllning
2 dl crème fraiche
800 g mjölig potatis
1 msk fint hackad färsk rosmarin
2 dl riven gratängost

Chiliolja (kan uteslutas)
1/2 röd chilifrukt
1 dl olivoljasalt, peppar

Gör potatispizzan så här:
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löser sig. Rör ner salt, olivolja, socker och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Jäs i 30 min.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den något och dela i 6 bitar. Kavla ut varje del till en rund kaka som mäter 18 cm i diam. Lägg bottnarna på bakpappersklädda plåtar. Bred på crème fraiche.
3. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg på potatisskivorna, kant i kant över hela bottnen. Strö över rosmarin och ost. Salta något.
4. Grädda mitt i ugnen i 275°, 10–12 min.
5. Gör under tiden chilioljan. Dela chilifrukten på längden och ta bort kärnorna. Finhacka chilin och blanda med olivolja, salt och peppar. Pensla pizzorna med chilioljan. Skär eller klipp pizzorna i kvartar.

Av Kristina Eriksson
Foto: Annika Broman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons