Potatissoppa med isterbands- och purjotopping

Potatissoppa toppad med svamp, purjolök och isterband.
Värm dig med en matig potatissoppa som toppas med isterband, purjolök och svamp!
Annons

Potatissoppa toppad med svamp, purjolök och isterband.

Potatissoppa med isterbands- och purjotopping

Potatissoppa kan varieras på många sätt. Här med vita bönor och lite vinäger som ger soppan en trevlig syra.

4 personer

1/2 purjolök
smör till stekning
6 potatisar
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 burk små vita bönor
1 dl vispgrädde
1 msk rödvinsvinäger
Isterbands- och purjolökstopping:
1/2 purjolök
smör till stekning
2 isterband
100 g kantareller eller annan svamp

Annons

1. Dela purjolöken på längden. Skölj och skär purjolöken i fina skivor. Den andra halvan använder du till toppingen. Stek purjolöken mjuk och glansig i en gryta med smör.
2. Skala och skär potatisarna i bitar. Tillsätt potatis, det mesta av vattnet och buljongtärningar till grytan och koka tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter.
3. Skölj bönorna och tillsätt dem till soppan. Mixa soppan slät.
4. Tillsätt grädde, vinäger och ev mer vatten. Låt soppan bli varm.
5. Isterbands- och purjolökstopping: Skär purjolöken i fina skivor, och stek i en stekpanna med smör. Skär ett snitt i isterbanden och ta ut innehållet. Stek isterbandsköttet i en stekpanna i dess eget fett. Ansa och dela kantarellerna om de är stora och stek dem i smör i en annan stekpanna. Blanda purjolök, isterband och svamp och servera i soppan.

Recept: Kristina Eriksson

Foto: Åsa Dahlgren

Prova också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons