Rabarbercheesecake med jordgubbar

Rabarbercheesecake
Cheesecake med rabarber och jordgubbar är den perfekta desserten! Cheesecaken fryser du bara in och garneringen kan förberedas och läggas på i sista minuten.
Annons
Rabarbercheesecake
Lättlagad och god – vår rabarbercheesecake gör succé!

10 port
Botten
15 digestivekex, ca 225 g
100 g smör

Fyllning
200 g rabarber
1/2 dl strösocker
300 g färskost, t ex philadelphia
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 äggulor
4 dl vispgrädde
2 dl mosade jordgubbar

Annons

Topping
200 g rabarber
1/2 vaniljstång
2 msk strösocker
5–10 jordgubbar
kryddgrönt

Ugn 175°/225°

 

Gör så här

1. Botten: Krossa kexen i en matberedare tills du har smulor. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Kläm fast ett smort bakpapper i en springform, ca 24 cm i diam. Smörj formen. Tryck ut smulorna i formen. Grädda mitt i ugnen på 175° ca 10 min.

2. Fyllning: Ansa och skiva rabarberstjälkarna i små bitar. Lägg bitarna i en kastrull och koka dem tillsammans med strösocker till en kompott.

3. Vispa samman färskost, socker och vaniljsocker till en slät smet. Rör ner äggulorna en i taget och rör mellan varje gula. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den tillsammans med jordgubbsmoset och den avsvalnade rabarberkompotten. Rör om.

4. Häll blandningen över den avsvalnade bottnen, släta till ytan. Täck över med folie och frys tårtan i minst 4 tim.

5. Topping: Skär rabarbern i ca 2 cm långa bitar. Lägg bitarna tillsammans med en halv snittad och urskrapad vaniljstång plus vaniljfröna och strösocker i en ugnsform. Täck över med aluminiumfolie och låt allt smälta i ugnen på 225° ca 15 min.

6. Halvera jordgubbarna. Ta ut tårtan ur frysen 30 min före serveringen. Garnera tårtan med de avsvalnade rabarberna, jordgubbar och ev lite kryddgrönt.

 

Läs mer

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

 

 

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons