Kalasfin citronmarängpaj

Citronpaj
Finns det något godare än en frisk citronpaj med marängtäcke? Vi tror inte det. Passa på och baka medan citrusfrukterna är som bäst! Den här goda pajen passar lika bra på fikastunden som till dessert efter en god middag.
Annons

Citronpaj

Recept citronmarängpaj

10–12 port

Mördeg
150 g smör, kallt
4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1 ägg

Fyllning
rivet skal av 5 citroner
2½ dl pressad citronsaft
7 äggulor
3 dl strösocker
50 g smör, rumstemp

Annons

Maräng
2 dl strösocker
½ dl vatten
3 äggvitor

Ugn 200°

 

Annons

Gör så här

1. Mördeg: Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker och ägg till en deg. Kavla eller tryck ut degen i två formar (à ca 18 cm i diam). Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt minst 30 min.

2. Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt svalna.

3. Fyllning: Vispa citronskal, -saft och äggulor i en kastrull. Häll i sockret och låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknar. Ta från värmen. Klicka i smöret under vispning. Låt svalna. Bred ut krämen i pajskalet.

4. Maräng: Koka socker och vatten till en sockerlag (ca 120°). Vispa vitorna till ett hårt skum. Tillsätt den heta sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa tills marängen svalnat till rumstemp.

5. Dekorera citronpajen och bränn av med en brännare eller i 250° varm ugn (övervärme) några min. Vakta noga så att marängen inte får för mycket färg. Servera gärna med lättvispad grädde.

 

Tips! Du behöver två formar, ca 18 cm i diam, eller en stor form, ca 24 cm i diam. Väljer du en stor form räcker ingredienserna även till några portionspajer som du kan baka i aluminiumfolieformar.

 

Annons

Läs mer:

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons