3 läckra drinktilltugg till nyår recept

3 läckra drinktilltugg till nyår recept
Dags att förbereda nyårsplocket! Vi frestar med läckra drinktilltugg - ostbollar med nöthack, miniräkbakelser och frasiga ostsnurror med skinktopp.
Annons
Drinktilltugg nyår
Lyxigt drinktilltugg till bubblet på nya. En värdig inledning på festmiddagen. Foto: Anders Norrsell

Recept ostbollar med nöthack

Lättfixat tilltugg som kan göras i förväg. Man kan sätta en tandpetare i ostbollarna om man vill!

15 st
200 g färskost
200 g riven västerbottensost
3 msk finhackad mandel, gärna pistasch-
11/2 dl finklippt gräslök

Annons

Så här gör du ostbollar med nöthack

1. Rör osten mjuk och blanda med västerbottensost och mandel. Smaka av med lite salt.

2. Forma bollar och rulla i gräslök.

 

Recept miniräkbakelser

Lyx till drinken – miniatyrbakelser med räkor!

12 st
3 skivor formfranska
smör, t ex bregott
500 g oskalade räkor
2 kokta ägg
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1 msk finklippt gräslök
2 msk finhackad dill
3 msk finriven pepparrot
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
rivet skal av ½ citron
småbladig sallad

Annons

Garnering
12 skalade räkor
citronskivor
dillvippor

 

Så här gör du miniräkbakelser

1. Kantskär bröden och smöra brödskivorna. Stansa ut 8–10 stycken rundlar med ett litet glas, t ex ett snapsglas.

2. Skala och hacka räkorna. Skala och finhacka äggen. Blanda samman räkor, ägg, majonnäs, crème fraiche, gräslök, dill och riven pepparrot. Tillsätt kryddor och citronskal. Rör om.

3. Bred ut fyllningen på ett bakplåtspapper i en form med måtten 10×20 cm. Ställ formen i frysen så att fyllningen fryser.

4. En stund före serveringen: Tag fram fyllningen. Använd samma snapsglas som till brödet och skölj glasmynningen i varmt vatten. Stansa ut rundlar av fyllningen. Lägg salladsblad på brödrundlarna och toppa med fyllningen.

Annons

5. Garnera med räkor, små citronskivor och dill.

 

Recept frasiga ostsnurror med skinktopp

Med färdigköpt smördeg fixar du lätt dessa snurror med topping av citronkräm och skinka. Lax, soltorkade tomater eller fikonklyftor går också bra att garnera med.

22 st
1 kyld smördeg, 250 g
2 dl finriven lagrad prästost
1 krm chiliflakes

Citronkräm
1 citron, gärna ekologisk
2 dl smetana
1 msk hackad basilika
1 tsk salt
1 krm peppar

Pensling
1 äggula

Topping
5–6 skivor rökt skinka

Garnering
kryddgrönt

Ugn 225°

 

Så här gör du frasiga ostsnurror med skinktopp

Annons

1. Rulla ut smördegen. Fördela osten på smördegen och strö över chiliflakes.

2. Pensla ena kortsidan av degen med uppvispad äggula. Rulla samman smördegen från den openslade kortsidan mot den penslade.

3. Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och placera skivorna i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda strax under ugnens mitt i ca 10 min. Tag ut och låt svalna.

4. Citronkräm: Tvätta citronen och finriv skalet. Blanda citronskalet med smetana, basilika, salt och peppar.

5. Spritsa eller klicka ut lite kräm på varje ostsnurra. Dela skinkan i bitar. Toppa ostsnurrorna med skinka och garnera med kryddgrönt.

 

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons