Räkfylld laxfilé med grönsaker och dillsås recept

Räkfylld laxfilé
Fyll laxfilén med en lyxig räkröra! Gratinera hela härligheten i ugnen och servera på en bädd av smörslungade grönsaker tillsammans med dillsås – hur festligt som helst!
Annons
Räkfylld laxfilé
Lättlagat och lyxigt med lax! Foto: Anders Norrsell

Recept räkfylld laxfilé med grönsaker och dillsås

4 portioner

800 g laxfilé, hel bit med skinn
salt och peppar

Räkfyllning
500 g oskalade räkor
1/2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
3 msk finhackad dill
1 dl riven parmesanost

Annons

Smörslungade grönsaker
1 frp snacksmorötter el 6 små morötter
125 g sockerärter
50 g smör
3 msk finhackad dill

Dillsås
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2 msk konc fiskfond
rivet skal av 1 citron
2 tsk pressad citronsaft
1/2 dl dill

Garnering
dill
rivet citronskal

Servering
kokt potatis

Ugn 200°
Så här gör du räkfylld laxfilé

1. Putsa laxen och skär ett snitt, men inte igenom skinnet, så det blir en ficka på mitten. Salta och peppra. Lägg laxen i en långpanna med bakplåtspapper.

Annons

2. Räkfyllning: Skala och grovhacka räkorna, spara några till garnering. Blanda räkor, majonnäs, crème fraiche, dill och parmesan. Fördela blandningen i fickan på laxen. Tillaga i nedre delen av ugnen 20–25 min.

3. Smörslungade grönsaker: Halvera morötterna. Koka dem nästan mjuka i lättsaltat vatten. An- sa sockerärterna och koka dem i lättsaltat vatten 1 min. Bryn smöret i en kastrull och lägg ner dillen. Tillsätt sockerärter och morötter och vänd om.

4. Dillsås: Koka upp grädde, crème fraiche och fond. Låt allt koka samman i ett par min. Smaksätt såsen med citronskal och -saft och dill. Salta och peppra.

5. Lägg grönsakerna på ett fat och lägg laxen ovanpå.

6. Garnering: Toppa med de sparade räkorna, dill och citronskal. Servera med såsen och kokt potatis.

 

Laxfilé med sweet chili

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons