Apelsincheesecake med saffran och kanel recept

Apelsincheesecake
Frisk och god cheesecake med julens härliga smaker – apelsin, kanel och saffran. Gör klar och frys in. Sen är det bara att dekorera när det är dags för kalas!
Annons
Apelsincheesecake
Ställ fram en fin cheesecake till julens kalas. Foto: Pontus Ferneman

Recept apelsincheesecake med saffran och kanel

12–14 bitar

Botten
100 g smör
250 g digestivekex
½ msk rörsocker
½ msk mald kanel

Fyllning
0,5 g saffran (1 kuvert)
1 sockerbit
1 tsk konjak
3 ägg (gulor + vitor)
1½ dl florsocker
250 g färskost, t ex philadelphia
1 msk pressad apelsinsaft
1–2 apelsiner, rivet skal
3 dl vispgrädde

Annons

Garnering
apelsinskivor
fikon

 

Så här gör du apelsincheesecake

1. Botten: Smält smöret. Tag från värmen. Mixa eller krossa digestivekexen fint. Blanda med socker, kanel och smält smör. Tryck ut blandningen i en form (22–24 cm i diam) med löstagbar botten. Ställ in bottnen i kylen.

Annons

2. Fyllning: Stöt saffranskornen med en sockerbit och häll ev på konjak. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt färskost, saffran och apelsinsaft och -skal. Vispa till en slät smet.

3. Vispa grädden. Vänd ner den i äggsmeten. Vispa med rena vispar äggvitorna till ett hårt skum och vänd i dem också.

4. Bred ut smeten ovanpå bottnen. Ställ in i frysen minst 5 timmar.

5. Ta ut cheesecaken ca 15 min före servering. Garnera med apelsinskivor och halverade fikon.

 

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons