Recept: Äppelsmulpajer med hasselnötter

Recept: Äppelsmulpajer med hasselnötter
Äppelsmulpajer med hasselnötter och saltad kolasås. En dessert som garanterat ger mersmak!
Annons

Äppelsmulpajer med hasselnötter

Recept: Äppelsmulpajer med hasselnötter

4 portioner
100 g smör
1 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
½ dl farinsocker
1 dl hasselnötter
Fyllning:
100 g smör
4 äpplen
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
½ dl strösocker
Tillbehör:
saltad kolasås, se recept

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smält smöret. Blanda mjöl, strösocker, farinsocker och grovhackade nötter. Tillsätt smöret och blanda till en smulig deg.
3. Fyllning: Smält smöret. Skölj och skär äpplena i tunna skivor. Blanda äpple, kanel, kardemumma, socker och smält smör. Fördela fyllningen i 4 smorda ugnsfasta portionsformar.
4. Strö över smuldegen. Tillaga i ugnen, ca 30 minuter.
5. Vid servering: Ringla över lite kolasås. Servera resten bredvid.

Saltad kolasås

Värm 1 1/2 msk glykossirap i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt 1 1/4 dl strösocker, lite i taget. Värm under omrörning tills såsen är härligt brun. Tillsätt 1 dl vispgrädde, lite i taget under omrörning. Ta kastrullen från plattan och rör ner 30 g smör, skuret i tärningar. Smaka av med flingsalt.

Recept: Janet Gustavsson
Foto: Erik Karlsson

Läs också:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons