Recept: Bästa formfranskan med kanel- och apelsinsmör

Recept: Bästa formfranskan med kanel- och apelsinsmör
Bjud på nybakat bröd med ett kanel- och apelsinsmör att breda på det varma brödet. Så gott!
Annons

Bästa formfranskan med kanel- och apelsinsmör

Recept: Bästa formfranskan med kanel- och apelsinsmör

1 bröd
25 g jäst
3 1/2 dl mjölk, 37°
1 msk honung
2 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl special
50 g smör
Pensling:
1 ägg
vallmofrön
Tillbehör:
kanel- och apelsinsmör, se recept

Annons

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt och mjöl. Arbeta degen för hand eller i maskin, ca 5 minuter.
2. Tillsätt rumsvarmt smör, lite i taget, och arbeta in det i degen i ytterligare ca 5 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 1/2 timme.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Baka ut till en limpa eller dela degen i tre delar, rulla ut dem och gör en fläta. Lägg limpan eller flätan i en bakform, 1 1/2 liter och låt jäsa, ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
4. Pensla brödet med ägg och strö över vallmofrön. Grädda i nedre delen av ugnen, 35–40 minuter.

Kanel- och apelsinsmör

Vispa ihop 100 g rumsvarmt smör, 3 msk flytande honung, rivet skal från 1 apelsin och 1 msk kanel, gärna med elvisp.

Recept: Ylva Porsklev
Foto: Emma Eriksson

Läs också:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons