Bästa tillbehören till grillad korv – recept

Bästa tillbehören till korvkalaset
När Katha och Chrille Havung gjort sommarfint på sin kolonilott bjuder de in vännerna på korvkalas! Hemgjort korvbröd, goda sallader, picklad rödlök och rabarberketchup passar bra till korv och är lätt att göra. Här får du tips på läckra tillbehör till det grillade!
Annons

Chrilles korvbröd

Recept Chrilles korvbröd

20 rejäla korvbröd får du ut av den här satsen. De passar till stora korvar och om det bara är vuxna som ska äta. Om det är många barn som ska äta så baka ut hälften av degen till små  korvbröd.

Annons

20 st

50 g jäst
6 dl mjölk, kall
25 g smör, mjukt
2½ msk matolja
2 msk strösocker
1 msk salt
15 dl vetemjöl (900 g)

Pensling
1 ägg
½–1 dl frön, t ex sesam-, solros-, vallmo-

Ugn 200°

 

Så här gör du korvbröd

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk, smör, olja, socker, salt och mjöl. Arbeta degen, gärna i degblandare eller med degkrokar så länge du orkar, men helst 15 min för att skapa ordentliga glutentrådar som bär upp dina bröd.

2. Ta upp degen och låt den vila en stund, 5–10 min, på bakbordet.

3. Dela degen i ca 20 lika stora bitar och forma till runda bullar. Låt bullarna vila en stund. Forma bullarna till avlånga korvbröd. Lägg dem på plåt med bakpapper och pensla dem med uppvispat ägg. Strö på dina favoritfrön. Korvbröden kan också vara utan frön om du föredrar det.

4. Låt jäsa övertäckta, dragfritt i rumstemperatur ca 1 tim. (Du kan också jäsa dem i kyl över natten. Minska i så fall jästmängden till ca 35 g och täck med plast. Ta ut ca en halvtimme innan du gräddar dem.)

5. Grädda bröden på andra falsen nerifrån 10–12 min beroende på ugn. Vänd på dem efter halva tiden.

 

Avokado- och baconröra

Recept avokado- och baconröra

Jättegod röra som passar bra till alla sorters korv.

4 portioner

1 pkt bacon, 140 g
1 tomat el 5–7 körsbärstomater
2 avokador
svartpeppar
1–2 msk hackad timjan
el persilja
1 citronklyfta

 

Så här gör du avokado- och baconröra

1. Stek baconet lagom knap­rigt. Låt rinna av och svalna helt på hushållspapper.

2. Skär tomaten i små tärningar eller använd körsbärstomater som delas. Lägg i en skål.

3. Klipp baconet i små bitar och lägg i skålen.

4. Gröp ur avokadorna, tärna smått och lägg i skålen.

5. Tillsätt svartpeppar och örter och blanda väl, tills det blir lite krämigt. Pressa över citron och förvara svalt till servering.

Annons

 

Rabarberketchup

Recept rabarberketchup

Något för dig som gillar att sylta och safta! Häll upp på rena burkar eller flaskor och förvara kallt.

2 gula lökar
1 liter rabarberbitar, 3–5 stjälkar
1 chili
1 pkt passerade tomater, 500 g
1½ dl rörsocker, t ex muscovado
2 msk worcestersås
½–1 dl äppelcidervinäger
1 tsk salt

 

Så här gör du rabarberketchup

1. Tärna löken. Skär rabarber i bitar, tills du fyllt upp ett litermått med bitar. Skär chilin i bitar.

2. Lägg allt skuret i en stor ka­strull. Tillsätt resterande ingredienser och hetta upp under omrörning. Låt småputtra under lock 45–60 min. Rör om då och då.

Annons

3. Mixa blandningen slät med stavmixer. Häll upp i väl rengjorda burkar och flaskor.

4. Förvara svalt. Ketchupen håller ca 2 veckor i kylen, men den går också utmärkt att frysa.

 

Picklad rödlök

Recept picklad rödlök

Så lätt det är att göra picklad rödlök! Prova själv!

1–2 burkar

2–3 rödlökar
1 dl ättiksprit, 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk fänkålsfrön

 

Så här gör du picklade rödlök

1. Skala rödlökarna och skiva dem tunt. Lägg skivorna i en glasburk eller skål som rymmer 4–5 dl eller i två mindre burkar.

2. Blanda ättiksprit, socker, vatten, salt och fänkålsfrön i en ka­strull. Låt koka upp och rör tills sockret löst sig.

Annons

3. Häll den varma lagen över löken. Sätt på lock eller plastfolie. Låt svalna helt.

4. Löken håller minst en vecka i kylen med tättslutande lock. Se till att burken är ordentligt ren bara!

 

Äppel- och fänkålssallad

Recept äppel- & fänkålssallad

Äpple och fänkål i krämig röra – mums vad gott!

6 portioner

1 fänkål, ca 150 g
1 medelstort äpple
1–2 msk klippt gräslök
1½ dl majonnäs
¾ dl lätt-crème fraiche
flingsalt
nymald svartpeppar

 

Så här gör du äpple- och fänkålssallad

1. Ansa fänkålen och kärna ur äpplet. Skär i små bitar.

2. Blanda fänkål och äpple med gräslök, majonnäs och crème fraiche i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar.

Annons

 

Krämig sötpotatissallad

Recept krämig sötpotatissallad

En potatissallad gjord på sötpotatis, lite saltgurka och salladslök passar särskilt bra till grillad korv. Senapen ger salladen ett lyft!

6 portioner

800 g sötpotatis
2 saltgurkor
3 salladslökar
några persiljekvistar
1½ dl majonnäs
1 dl matyoghurt
1½ msk senap
salt och peppar

 

Så här gör du sötpotatissallad

1. Skala och skär sötpotatisen i cm-tjocka stavar. Lägg ner dem i kokande lättsaltat vatten och koka mjuka, 8–10 min. Låt rinna av ordentligt.

2. Skär saltgurkorna i små tärningar, strimla salladslökarna och hacka persiljan (spara en kvist till garnering).

3. Blanda majonnäs, yoghurt och senap i en rymlig skål. Lägg i sötpotatisen och det övriga skurna. Vänd samman försiktigt så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar.

4. Garnera med den sparade persiljekvisten.

 

Recept: Sofia Tronêt Fernberg och Chrille Havung

Foto: Pontus Ferneman

 

Gott tillbehör till grillat

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons