Cevapcici – färsbiffar med ugnsbakta rotfrukter och rödbetssmör

Cevapcici – färsbiffar med ugnsbakta rotfrukter och rödbetssmör
Färsbiffar med rotfrukter och rödbetssmör – en smarrig och inte minst plånboksvänlig middag!
Annons

Cevapcici med ugnsrostade rotfrukter och rödbetssmör

Cevapcici med ugnsrostade rotfrukter och rödbetssmör

Cevapcici är färsbiffar som har sitt ursprung i Balkan.
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g köttfärs, gärna blandfärs eller lammfärs
1 äggula
2 msk finhackad persilja
1 tsk sambal oelek
salt, svartpeppar
1 tsk paprikapulver
2 msk smör
4 morötter
4 palsternackor
4 rödbetor eller gulbetor
3 msk oliv- eller rapsolja
flingsalt
Garnering:
persilja eller basilika
Tillbehör:
rödbetssmör, se recept

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda färs, lök, vitlök, äggula, persilja, sambal oelek, salt, peppar och paprikapulver till en smidig smet.
3. Forma ca 8 runda, lite avlånga biffar av smeten. Bryn biffarna runt om tills de får fin färg i en stekpanna med smör ett par minuter. Ställ åt sidan.
4. Skala och klyfta morötter, palsternackor och röd- eller gulbetor. Lägg över i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Ringla över olja och blanda om. Tillaga strax under mitten i ugnen, ca 10 minuter.
5. Lägg på biffarna och tillaga vidare strax under mitten ugnen, 15–17 minuter. Strö över flingsalt och garnera med persilja eller basilika. Servera med rödbetssmör.

Rödbetssmör

Mixa 1 kokt rödbeta och låt det mixade rinna av genom en finmaskig sil. Skala och finhacka 2 vitlöksklyftor. Lägg avrunnen rödbeta, vitlök, 1/2 tsk chilipulver, 100 g rumsvarmt smör och 1 krm salt i en bunke och vispa samman, gärna med elvisp. Garnera gärna med smöret med lite riven rödbeta.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons