Chili con carne med koriander och bröd recept

Chili con carne med koriander och bröd recept
Chili con carne är en oslagbar vardagsbjudrätt som, precis som en köttfärssås, blir fulländad om den tillagas dagen före servering.
Annons
Chili con carne
En vardagsbjudrätt som håller än idag. Lite mörk choklad adderar smak. Foto: Olof Abrahamsson

Recept chili con carne

4 portioner

1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 paprikor i olika färger
½–1 färsk röd chilipeppar el 1/2–1 tsk sambal oelek
2 msk smör
400 g högrevsfärs
2 msk tomatpuré
1 kanelstång
1 tsk paprikapulver
½ tsk spiskummin
1 apelsin, skal & saft
2 msk konc oxfond med rödvin el kalvfond
2 dl vatten
1 förp kokta svarta bönor, ca 250 g utan spad
1½ dl mörk öl (lättöl går bra)
2 rutor mörk choklad, ca 20 g
salt, peppar och socker

Annons

Servering
2 dl smetana el crème fraiche
koriander
bröd

Så här gör du chili con carne

1. Skala och hacka löksorterna. Kärna ur och tärna paprikorna och chilifrukten. Fräs alltsammans i lite smör i en stekpanna.

Annons

2. Bryn högrevsfärsen i resterande smör i en gryta. Lägg över det frästa, tillsätt tomatpuré, kanelstång, paprikapulver, spiskummin, apelsinskal- och saft, fond, vatten, bönor (sköljda) och mörk öl. Låt sjuda 15–20 min. Rör om då och då.

3. Lägg i chokladen i små bitar. Rör om tills den smält. Smaka av med salt, peppar och socker.

4. Servera chilin rykande het med en klick smetana eller crème fraiche samt färsk koriander och ett gott bröd. En skål med hackad chili är alltid uppskattat till den som önskar extra hetta!

Tips! Om du väljer färsk chili så smaka av styrkan med tungspetsen innan du väljer mängd.

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons