Recept: Chokladmoussetårta med hallonbotten

Chokladmoussetårta med hallonbotten
Chokladmoussetårta med hallonbotten – vem blir inte glad för en sådan här läckerbit till fikat eller som avslutning på en god middag?
Annons

Chokladmoussetårta med hallonbotten

Chokladmoussetårta med hallonbotten

ca 12 bitar,
45 minuter + 6 timmar i kyl

125 g smör
2 ½ dl strösocker
1 dl kakao
1 krm salt
1 ½ tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
2 ägg
3 msk hackad pistaschmandel
1 dl frysta hallon
Chokladmousse:
250 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
½ dl vatten
3 äggulor
3½ dl vispgrädde
Garnering:
2 msk hackad pistaschmandel
hallon

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt socker, siktad kakao, salt, vaniljsocker, mjöl och ägg, och rör om till en slät smet. Tillsätt pistaschmandel och blanda om. Fördela smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kläm gärna fast ett smort bakplåtspapper i botten på formen.
3. Smula sönder de frysta hallonen och strö över smeten. Grädda strax under mitten i ugnen, 25–30 minuter. Känn med sticka. Kakan ska vara fast men lite kladdig i mitten.
4. Chokladmousse: Hacka chokladen och lägg över i en skål. Koka upp 1 ½ dl grädde, och häll grädden över chokladen. Rör om tills chokladen smält. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Rör om tills sockret lösts upp. Stäng av plattan. Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt, gärna med en elvisp, tills du har en krämig smet. Momentet kan ta lite tid men det blir en kräm till slut. Vispa grädden fluffig och blanda försiktigt med äggsmeten och chokladsmeten. Bred ut moussen över den kalla bottnen. Låt stelna i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten.
5. Vid servering: Garnera med pistaschmandel och hallon.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons