Estellebakelser med jordgubbar och hemgjord vaniljkräm recept

Estellebakelser
Här bjuder vi på en variant på de söta Estellebakelserna! Under marsipantäcket göms chokladbottnar, jordgubbs- & rabarberkompott och hemgjord vaniljkräm. Kungligt gott!
Annons
Estellebakelser
Imponera med fantastiska bakelser som är både goda och fina! Foto: Pontus Ferneman

Recept Estellebakelser med choklad, jordgubbar och vaniljkräm

ca 10 st

Chokladbotten
250 g smör
5 dl strösocker
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3½ dl vetemjöl

Rabarber- & jordgubbskompott
1 gelatinblad
100 g rabarber
100 g jordgubbar
½ dl strösocker
1 dl vispgrädde

Annons

Vaniljkräm
3 dl matlagningsgrädde
1 vaniljstång
3 msk strösocker
1½ msk maizena majsstärkelse
3 äggulor
25 g smör, mjukt
1 gelatinblad
1 dl vispgrädde

Marsipantäcke & garnering
ca 500 g rosa marsipan
ca 100 röd marsipan
ca 50 g grön marsipan
guldpulver

Ugn 175°

 

Så här gör du Estellebakelser

Annons

1.  Chokladbotten: Smält smöret. Ta från värmen. Rör i socker, kakao och vanilj. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör i mjölet. Häll smeten i en långpanna, ca 35×25 cm, med bakplåtspapper.

2. Grädda i mitten av ugnen 18–20 min. Låt svalna.

3.  Rabarber- & jordgubbs- kompott: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Skär rabarber och jordgubbar i små bitar. Lägg det i en kastrull tillsammans med sockret. Låt koka några min. Ta från värmen. Krama ur gelatinbladet och rör i det. Låt svalna. Vispa grädden och vänd ner i kompotten.

4.  Vaniljkräm: Häll grädden i en kastrull. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Låt grädden koka upp tillsammans med vaniljstång och frön. Blanda socker och majsstärkelse i en skål. Rör i äggulorna. Vispa ner hälften av den heta grädden i äggguleblandningen. Låt resten av grädden och vaniljen koka upp. Vispa ner äggulesmeten i vaniljgrädden i kastrullen. Låt koka någon min på svag värme under vispning tills det tjocknar. Ta från värmen och tillsätt smöret klickvis under vispning. Tag bort vaniljstången. Låt krämen kallna. Blötlägg gelatinbladet minst 5 min. Vispa grädden. Häll av vattnet på gelatinbladet. Låt gelatinet smälta på svag värme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen. Rör ut gelatinet med ca 1 msk av den vispade grädden. Rör samman vaniljkräm, den större mängden vispad grädde och gelatinblandningen. Ställ kallt.

Annons

5. Stansa ut 20 runda bottnar, ca 6 cm i diam, i chokladbottnen. Bred fruktkompott på 10 av chokladbottnarna. Täck med resterande 10 chokladbottnar. Bred på vaniljkräm kupigt.

6.  Marsipantäcke & garnering: Kavla ut den rosa marsipanen och skär ut 10 rundlar stora nog att täcka bakelserna med. Täck bakelserna med rundlarna. Kavla ut den röda marsipanen och gör små rosor av den. Kavla även ut den gröna marsipanen och skär ut remsor och blad av den. Garnera med rosor och blad enligt bild. Strö lite guldpulver över bakelserna.

 

Marsipanbakelser med bärmousse

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons