Recept: Färsgryta med bönor och rotfrukter

Färsgryta med bönor och rotfrukter
Färsgryta med bönor och rotfrukter blir en mustig och mättande rätt till vardags.
Annons

Färsgryta med bönor och rotfrukter

Färsgryta med bönor och rotfrukter

4 portioner
35 minuter

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g morötter
2 blekselleristjälkar
500 g färs, gärna älgfärs
150 g pancetta, italienskt rimmat och lufttorkat sidfläsk
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 burk hela eller krossade tomater, 400 g
3 dl vatten
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
2 msk kalvfond
1 burk kidneybönor
½ dl kärnfria oliver
Garnering:
persilja
oliver
Tillbehör:
kokt potatis eller ugnsrostad klyftpotatis

Annons

Gör så här:
1. Skala och tärna lök, vitlök och morötter var för sig. Ansa och skiva sellerin tunt. Fräs färs, lök, vitlök och halva mängden pancetta i små bitar, tills färsen är smulig i en stekgryta med olja. Rör ner morötter, selleri och tomatpuré, och låt fräsa ett par minuter.
2. Tillsätt tomater, vatten, spiskummin, chilipulver och fond, och låt sjuda samman, ca 10 minuter. Vänd ner sköljda bönor och skivade oliver.
3. Vid servering: Stek resten av pancettan knaprig i en torr stekpanna, och strö över grytan. Garnera med oliver och persilja. Servera med kokt potatis eller ugnsrostad klyftpotatis.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons