Färskpotatis med räkröra och löjrom recept

Färskpotatis med räkröra
Toppa ugnsbakade färskpotatisar med en krämig räkröra och löjrom och vips har du fixat sommarens godaste munsbitar! Gott på buffé eller som förrätt.
Annons
Färskpotatis med räkröra
Krossad potatis med räkor och rom – mums! Foto: Pontus Ferneman

Recept färskpotatis med räkröra och löjrom

8 portioner
800 g små färskpotatisar
3 msk smält smör
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Räkröra
1 kg räkor med skal
1 msk finhackad rödlök
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1/2 tsk rivet citronskal
1–2 tsk pressad citronsaft
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Annons

Servering
några hela räkor
100 g löjrom (el annan valfri rom)
2 msk finhackad gräslök

Ugn 225°

 

Så här gör du färskpotatis med räkröra

1. Tvätta potatisarna noga. Koka dem i lättsaltat vatten 10–12 min.

2. Häll av vattnet och låt potatisarna ånga av. Lägg dem i en ugnsform. Tillsätt smält smör, salt och peppar medan potatisen fortfarande är varm. Rör runt och se till att potatisen täcks av smör.

3. Tryck till potatisarna lätt med en potatisstöt. Ställ in dem i ugnen tills de fått fin färg, ca 30 min. Efter 15 min kan du ta ut formen och ösa potatisarna med smöret.

4. Ta ut och låt potatisarna svalna till rumstemperatur. Lägg dem på ett serveringsfat.

5. Räkröra: Skala och finhacka räkorna. Spara några hela till garnering.

6. Blanda räkor, rödlök och dill med majonnäs och crème fraiche. Smaksätt sedan med citronskal och -saft samt salt och peppar.

7.  Servering: Lägg en klick räkröra på varje potatis. Toppa med 1–2 hela räkor och en klick löjrom. Strö över gräslök.

 

Färskpotatis med gubbröra

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons