Festlig köttfärspaj i långpanna recept

Festlig köttfärspaj i långpanna
Perfekt bjudrätt som räcker till många. Kan även göras vegetarisk, med quorn- eller sojafärs. Har du bråttom så köp färdig pajdeg – två paket går åt!
Annons
Festlig köttfärspaj i långpanna
Perfekt att bjuda på och räcker till ett helt gäng! Foto: Olof Abrahamsson

Recept festlig köttfärspaj i långpanna

8 portioner

Pajdeg
6 dl vetemjöl, gärna fullkornsvete-
250 g smör
3 msk kallt vatten

Fyllning
2 morötter
1 purjolök
smör till stekning
800 g valfri färs
½ dl tomatpuré
2 tsk soja
2 tsk paprikapulver
1 tsk curry el gurkmeja
salt, peppar, socker
300 g fetaost

Annons

Äggstanning
5 ägg
5 dl lätt crème fraiche
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Topping
färsk timjan

Servering
sallad

Ugn 200°

 

Så här gör du festlig köttfärspaj i långpanna

1. Pajdeg: Mät upp mjölet och smöret skuret i tärningar i en bunke. Nyp samman med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en smidig deg. Tillsätt ev mer vatten. Låt pajdegen vila 30 min i kylen invirad i plast.

Annons

2. Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper. Klä en långpanna, ca 30×40 cm, med degen. Låt degen lägga sig lite över långpannans kant så den inte kasar ner under förgräddningen. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

3. Fyllning: Skala morötterna. Skölj och skala purjolöken. Skiva alltsammans i lagom små bitar. Tag undan ett par matskedar av vardera sort till garnering.

4. Fräs resten av grönsakerna i smöret en stund under omrörning i stekpanna. Tillsätt köttfärsen och låt den bli genomstekt.

5. Tillsätt tomatpuré, soja samt salt, peppar och socker efter smak. Låt sjuda ca 10 min. Rör om då och då.

6. Smula ner hälften av fetaosten i pajskalet. Fördela färsröran ovanpå.

7. Äggstanning: Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och ringla den över pajen, gärna lite randigt så att färsen syns. Smula över resterande fetaost och toppa med sparade morots- och purjolöksskivor. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30–35 min.

8. Strö över färska timjanskvistar och servera med sallad.

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons