Fiskgratäng med bacon och spritsat mos recept

Fiskgratäng med mos
Vardagsgod fiskgratäng med torsk, krämig sås, potatismos och knaperstekt bacon på toppen. Kan det bli bättre?
Annons
Fiskgratäng med mos
Knaperstekt bacon på toppen av fiskgratängen piggar upp! Foto: Lisa Björner

Recept fiskgratäng med bacon och spritsat mos

4 portioner

400 g torskfilé, färsk el tinad
1 tsk salt
2 krm peppar
2 dl crème fraiche
1 fiskbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 dl valfri grädde
1 msk vetemjöl
25 g soltorkade tomater
2 dl riven ost
125 g bacon

Annons

Potatismos
750 g potatis
1 msk smör
1 äggula
1 msk mjölk
1 tsk salt
2 krm peppar

Garnering
persilja

Ugn 225°

Annons

 

Så här gör du fiskgratäng med spritsat mos

1. Potatismos: Skala och skiva potatisen och koka den mjuk ca 10 min. Häll av vattnet och mosa potatisen med en elvisp direkt i kastrullen. Tillsätt smör, äggula och mjölk. Salta och peppra. Spritsa ut moset i en gratängform.

2. Lägg fisken i mitten i botten på formen. Salta och peppra.

3. Blanda crème fraiche, buljongtärning, tomatpuré, grädde och mjöl och låt det koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda några minuter så den blir tjock.

4. Skär tomaterna i bitar och strö dem över fisken. Häll över såsen. Strö över riven ost. Ställ in formen i ugnen. Låt stå ca 20 min.

5. Strimla och stek baconet. Strö det över fiskgratängen. Garnera med persilja och servera med kokt potatis och sallad.

 

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons