
Recept saffransdoftande fisksoppa med rouille
4 portioner
500 g oskalade räkor
1 kg blåmusslor
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 potatisar
3 morötter
1 litet fänkålsstånd
3 msk olja
2 burkar krossade tomater à 400 g
3 msk tomatpuré
0,5 g saffran (1 kuvert)
1 l vatten
2 msk konc fiskfond
800 g torskfilé
Rouille
3 äggulor
2 vitlöksklyftor
0,5 g saffran (1 pkt)
3 dl olivolja
1 msk pressad citronsaft
1 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Garnering
dill
Så gör du saffransdoftande fisksoppa
1. Skala räkorna. Tvätta musslorna och plocka bort de musslor som är trasiga eller öppna.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala potatis och morötter, dela i ca 2×2 cm stora tärningar. Ansa fänkålen och dela i lite mindre bitar.
3. Fräs lök och vitlök blankt och smidigt utan att det får färg i olja i en rymlig gryta. Tillsätt grönsaker och rör om.
4. Vänd ner krossade tomater, tomatpuré, saffran, vatten och fond. Rör om och låt allt sjuda vidare på svag värme i 20–25 min. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner musslorna och koka i ytterligare ca 5 min.
5. Dela fisken i ca 4 cm stora bitar och lägg ner i grytan. Låt sjuda i ca 4 min. Vänd ner räkorna. Tag av direkt.
6. Rouille: Vispa samman äggulor, pressad vitlök och saffran. Tillsätt oljan i en tunn stråle i omgångar under fortsatt vispning. Tillsätt citronsaft, cayennepeppar, salt och peppar.
7. Garnera soppan med dill och låt var och en klicka rouille i sin tallrik.
Tips! Det är viktigt att äggulorna är rumstempererade i rouillen.