Fisksoppa med saffran och apelsin recept

fisksoppa med saffran och apelsin
Finns det något godare än en riktigt lyxig fisksoppa med räkor och god topping? Och saffran!
Annons
Fisksoppa med saffran och apelsin
Lyxig fisksoppa med ljuvlig smak av apelsin och saffran. Foto: Eva Hildén Smith

Recept fisksoppa med saffran och apelsin

6 portioner

400 g torsk- el gösfilé
500 g laxfilé
500 g räkor med skal
8 medelstora potatisar, fasta
4 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 fänkål
3 msk olivolja
3 dl vitt vin
1 1/2 liter vatten
3/4 dl konc hummerfond
4 msk pressad apelsinsaft
1 g saffran (2 pkt)
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 msk hackad dill

Annons

Vitlökskräm
2 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
2 pressade vitlöksklyftor

Annons

 

Så här gör du fisksoppa med saffran och apelsin

1. Skala potatis och morötter. Skär dem i bitar och skivor. Skiva gul lök, vitlök och fänkål.

2. Fräs löken i olja i en gryta några min. Tillsätt rotfrukter och fänkål. Fräs lite snabbt och häll i vin, vatten, fond, apelsinsaft, saffran, sambal och salt. Låt sjuda 15 min under lock. Smaka av med mer salt och sambal om det behövs.

3. Vitlökskräm: Blanda ingredienserna, smaka av med lite salt.

4. Skär fisken i 3×3 cm stora bitar och lägg ner dem i den heta soppan. Sjud några minuter tills de är tillagade. Tag bort grytan från plattan. Skala räkorna och strö dem och dill i soppan.

Annons

5. Servera med vitlökskräm, ost och bröd.

Tips! Det behövs ganska mycket fond i soppan – mängden stämmer alltså!

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Tävla med Maud!

ANNONS

Tävla med Maud Onnermark!

Läs mer och tävla här!

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons