Fläskfilé med gräddsås, örtsmör och svamp recept

Fläskfilé med gräddsås, örtsmör och svamp
Här låter vi fläskfilén få sällskap av en krämig gräddsås, örtsmör och svamp. Succé! Servera gärna potatisgratäng till.
Annons
Fläskfilé med gräddsås, örtsmör och svamp
Här får fläskfilén gott sällskap av gräddsås, örtsmör och svamp. Potatisgratäng till är pricken över i! Foto. Lisa Björner

Recept fläskfilé med gräddsås, örtsmör och svamp

4 portioner

1 fläskfilé, ca 500 g
2 msk smör
salt, peppar

Örtsmör
100 g smör, mjukt
3 msk hackad bladpersilja el färsk timjan
1 vitlöksklyfta
1 krm salt

Annons

Sås
2 msk konc kalvfond
2 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl steksky
1 msk soja
1/2 tsk salt
2 krm grovmald svartpeppar

Garnering
200 g svamp
smör till stekning
1 dl gelé

Servering
broccoli
800 g färdig potatisgratäng
2 dl smakrik riven ost
cocktailtomater på kvist

Ugn 225°

 

Så här gör du fläskfilé med gräddsås

1. Putsa och bryn filén i smör i stekpanna, salta och peppra. Skölj ur stekpannan med vatten och spara skyn till sås.

Annons

2. Lägg över filén på ett ugnsfat och stek tills innertemperaturen är 70°.

3. Örtsmör: Mosa samman smör, persilja el timjan, pressad vitlök och salt.

4. Sås: Vispa ihop ingredienserna i en kastrull och koka upp under omrörning. Sjud såsen 5 min.

5. Garnering: Stek svampen i smör i stekpanna. Strö öve lite salt och peppar. Skär fläskfilén i skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Häll på lite sås och toppa med svamp, vitlökssmör och gelé.

6. Servera med resten av såsen, kokt broccoli och färdigköpt potatisgratäng som du värmer i ugnen med riven ost och cocktailtomater på toppen.

Fläskfilégratäng med gorgonzola

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons