Fläskfilé med rödvinssås och potatisgratäng

recept-flaskfile-puff
Fläskfilé är verkligen en lättlagad festfavorit! Servera det saftiga köttet med krämig potatisgratäng och hemgjord rödvinssås för en komplett festmåltid!
Annons
recept-flaskfile
Fläskfilé med goda tillbehör är alltid rätt – och dessutom lättlagat!

Recept festlig fläskfilé med potatisgratäng

1 port

150 g fläskfilé
smör
salt, peppar

Potatisgratäng
2–3 potatisar
1/2 liten gul lök
1 dl vispgrädde
1/2 dl riven ost
salt, peppar
1 tsk smör

Rödvinssås
1/2 liten gul lök
1/2 msk smör
1 tsk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 tsk strösocker
1 msk konc oxfond
2 dl rödvin
1 dl vatten

Annons

Ev redning
1 tsk majsstärkelse
1–2 msk vatten

Garnering
hackad persilja
stora kapris

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Skär fläskfilén i skivor. Stek i smör några min på varje sida. Salta och peppra.

2. Potatisgratäng: Skala och skiva potatisarna och löken. Blanda med grädden och hälften av osten i en skål. Smaka av med salt och peppar. Lägg allt i en ugnssäker form. Toppa med resten av osten och smöret.

3. Rödvinssås: Skala och skiva löken. Fräs löken i smör ett par min utan att den tar färg. Tillsätt tomatpurén och fräs lite till. Tillsätt vinäger, socker, fond, vin och vatten. Koka på hög värme tills ca hälften återstår. Sila såsen. Garnera med persilja och stora kapris.

Tips! Vill du ha en tjockare sås? Red den med 1 tsk majsstärkelse utrört i lite vatten.

 

Läs mer: 

 

Av Britt Mari Granath

Foto: Pontus Ferneman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons