Recept: Fläskfilégratäng med ajvarsås

Fläskfilégratäng med ajvarsås
Då fläskfilé har en ganska kort tillagningstid gör den sig utmärkt i en gratäng. Enklet, snabbt och så gott!
Annons
Fläskfilégratäng med ajvarsås
Foto: Anders Norrsell

Fläskfilégratäng med ajvarsås

4 portioner
2 dl ris
ca 700 g fläskfilé
salt, svartpeppar
2 msk + 2 msk smör
1 gul lök
1 paprika valfri färg
1/2 zucchini
140 g tärnad bacon
250 fryst tärnad mango, tinad
Ajvarsås:
250 g ricottaost eller färskost naturell
2 dl crème fraiche
1 dl ajvar relish
2 dl riven lagrad ost
3 ägg
3 msk finhackade valfria örter
Garnering:
persilja

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Koka riset.
3. Putsa köttet och salta och peppra runt om. Bryn köttet runt om i en stekpanna med 2 msk smör. Lägg över i en ugnsform och tillaga köttet mitt i ugnen, ca 15 minuter.
4. Skala och finhacka löken. Kärna ur och tärna paprikan. Tärna zucchinin. Bryn lök, paprika och zucchini blankt utan att det får färg i en stekpanna med 2 msk smör.
5. Vänd ner det kokta riset och mangotärningar.
6. Stek baconet knaprigt i en stekpanna, och låt rinna av på hushållspapper. Spara lite bacon till garnering, och vänd ner resten i risblandningen.
7. Ajvarsås: Vispa samman ricottaost, crème fraiche, ajvar, ost, ägg och örter.
8. Lägg risblandningen i en smord ugnsform och häll hälften av ajvarsåsen över riset. Peta med en gaffel så att det rinner ner i riset.
9. Skiva köttet och lägg det omlott på riset. Bred på resten av ajvarsåsen. Gratinera mitt i ugnen, ca 10 minuter.
10. Vid servering: Garnera med hackad persilja och strö över bacon.

Recept: Bitte E:son Forsberg

Läs också:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons