Fläskfilégryta med kantareller och mandelpotatismos recept

Fläskfilégryta med kantareller
Satsa på lättlagad gryta med fläskfilé när du vill fixa middagen på ett kick! Toppa fläskfilégrytan med ett berg av smörstekta kantareller och ädelost – vilken lyx!
Annons
Fläskfilégryta med kantareller
En puttrande gryta sprider ljuva dofter i köket. Foto: Pontus Ferneman

Recept fläskfilégryta med kantareller och potatismos

4 portioner

500–600 g fläskfilé
salt och peppar
25 g smör
4 schalottenlökar
4 dl vispgrädde
2 msk svartvinbärsgelé
2 msk konc kalvfond

Topping
1/2 liter kantareller
smör till stekning
2 msk färsk timjan
140 g ädelost

Annons

Mandelpotatismos
800 g mandelpotatis
25 g smör
1 dl grädde
salt och peppar

 

Så här gör du fläskfilégryta med kantareller

1. Ansa fläskfilén och skär den i ca 1½ cm tjocka skivor. Krydda med salt och peppar. Stek i hälften av smöret så att skivorna får lite färg. Ställ åt sidan.

2. Skala schalottenlökarna och dela dem mitt itu. Lägg fläskfilé och schalottenlök i en gryta. Häll över grädden. Tillsätt svartvinbärsgelé och fond. Låt grytan koka ca 15 min.

3. Topping: Stek kantarellerna i smör. Toppa grytan med kantarellerna. Klipp över timjan och smula över ädelost.

4. Mandelpotatismos: Koka mandelpotatisarna. Skala dem efter kokningen. Mosa och blanda dem med smör och varm grädde. Smaka av med salt och peppar.

 

Italiensk fläskfilégryta

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons