Fransk kycklinggryta med svamp

Fransk kycklinggryta
En klassisk fransk coq au vin lagas med rött vin, men här har vi valt att pigga upp den med lite vitt istället. Fräscht och gott!
Annons
Fransk kycklinggryta
Värm dig med en härlig gryta!

Recept coq au vin med vitt vin

4 port

500 g kycklinglårfilé
smör till stekning
1 tsk salt
2 krm peppar
1 dl vatten
2 morötter
8 schalottenlökar
2 dl vitt vin
2 msk konc kycklingfond
2 lagerblad
2 tsk finhackad färsk timjan el 1/2 tsk torkad
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök
140 g bacon
200 g färska champinjoner
2 msk maizena majsstärkelse
2 krm salt
1 krm peppar

Annons

Garnering
4 kvistar färsk timjan

Gör så här

1. Bryn kycklingbitarna i smör. Salta och peppra. Lägg över dem i en gryta. Skölj ur stekpannan med lite vatten efter varje stekning (totalt 1 dl) och häll ner det i grytan också.

2. Skala och skiva morötterna och skala schalottenlökarna.

3. Bryn morot och lök i smör i en stekpannan och lägg över dem i grytan. Tillsätt vin och kycklingfond i grytan. Koka upp och tillsätt lagerblad och timjan. Skala och hacka vitlöken och lägg ner den. Låt grytan sjuda 25 min.

4. Skölj och skiva purjolöken. Skär baconet i bitar, skölj och ansa svampen. Dela på stora svampar. Bryn svamp och bacon i en stekpanna.

5. Lägg ner purjolöken, svampen och hälften av baconet i grytan. Låt grytan sjuda ytterligare 5–10 min.

6. Blanda maizena majsstärkelse med lite kallt vatten och rör ner det i kycklinggrytan. Låt grytan få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.

7. Strö baconbitar och färsk timjan över grytan. Servera med kokt el pressad potatis.

 

Läs mer:

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons